BINDVÄVSMASSAGE

2020-04-14

 

Vi har inte hört så mycket om bindväv (facia) hittills, eftersom det inte funnits så mycket fakta förrän ganska nyligen. Bindväv spelar stor roll i kroppen. Den är kroppens största organ faktiskt.

Bindväven håller muskler på plats när man spänner dem och underlättar musklernas glidrörelse mot varandra. Men det verkar finnas fler funktioner. Fascia är inte bara ett muskelfodral, det kan dras samman oberoende av muskler. Det är ett organ som dessutom svarar på stress via det autonoma (omedvetna) nervsystemet.

Fascian sitter ihop. Det betyder att om den påverkas på ett ställe så påverkar det även andra delar av fascian i kroppen.

När fascian är frisk så är den mjuk och följsam och tillåter oss rörelse i alla riktningar, den är flexibel. Hos dem flesta är fascian stel eftersom brist på fysisk aktivitet gör fibrerna stela. Även långvarig stress eller belastning gör bindvävens fibrer tjocka då dem försöker skydda våra muskler. Även dålig hållning eller monotona rörelser påverkar fascian negativt.

Stel bindväv går att återställa med hjälp av bindvävsmassage.

Bindvävsmassage innebär en massage i bindväven. Medan den klassiska massagen används vid störningar och besvär i rörelseapparaten, eller i sådant som inverkar på den, så påverkar bindvävsmassagen även de inre organen genom autonoma reflexer i de olika nervsegmenter.

Bindvävsmassage är en form av nervterapi och en vetenskaplig beprövad massagemetod som lämpar sig särskilt för dem som haft långvariga problem. Den lossar på bindväven som vuxit sig fast. Detta syftar till att motverka stelhet och smärta, och löser upp spänningar. Det ökar blodcirkulationen och hjälper till arr rensa bort slaggprodukter från kroppen,

En behandling av bindväven är inget som avverkas på ett besök utan det är en längre behandling och det är vanligt att man behöver gå minst sex gånger innan man uppnår det önskade resultatet. Bindvävsmassage är en effektiv behandlingsmetod mot olika kramper, problem med leder och sjukdomar som fibromyalgi, inflammationer vid senfästen, problem med blodcirkulationen och även mot ärrbildning.

Man får inte behandla mer en en halvtimme åt gången och ej oftare än med 48 timmars mellanrum. Erfarenhetsmässigt så gör behandlingen ingen nytta om man överstiger 20-25 behandlingar. Därefter bör man göra ett uppehåll på minst en månad. Vilan från behandlingen gör gott.

Andra tips på vad man behöver göra för att undvika stel fascia: stretcha och rör dig, gå på yin- yoga, drick mycket vatten och ta varma bad eller basta.

Vill du prova binvävsmassagen får du gärna kontakta Adiana på telefon 0705587109 eller skriva till adi@holistika.se

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)